top of page

MIJN BENADERING

Het uitgangspunt in mijn benadering is dat jij diep van binnen zelf heel goed weet en in staat bent om jezelf te kunnen helen. Dat innerlijke (krachtige en wijze) Zelf heeft iedereen zonder uitzondering van nature in zich. Dit kan je bijvoorbeeld ervaren op momenten als je in balans bent en vanuit authenticiteit leeft en beslissingen neemt. Dat voelt dan heel eigen, krachtig en verbonden.

Gaandeweg in ons leven raakt dit Zelf echter verborgen als gevolg van lastige en soms zelfs traumatische dingen die we in ons (jonge) leven meemaken. Delen in ons raken gekwetst die zich op zo’n moment terugtrekken of verdrongen worden. Het is belangrijk om zicht te krijgen op die oude pijnlijke delen in jou die zijn verdrongen en waarom ze nog steeds een rol spelen in jouw leven.

Oude pijn neem je namelijk mee en wordt in je dagelijkse leven getriggerd op allerlei momenten die maar enigszins lijken op het moment dat die oude gekwetstheid is ontstaan. Weer andere delen zorgen er voor dat die gekwetste delen zo goed mogelijk beschermd en verstopt blijven, omdat het voor ons geen doen is met die pijn of angst te blijven lopen. Dit doen we bijvoorbeeld door sociaal gewenst gedrag te vertonen, krampachtig proberen dingen (of anderen) te controleren, voor dingen weg te lopen, anderen overmatig te gaan helpen, enzovoort. Dit soort gedrag kan je nog redelijk volhouden als je de wind mee hebt, maar het wordt lastiger als er zaken spaak gaan lopen en er vermoeidheid en stress ontstaat, of erger als je leven (baan, relatie, financiën, ed.) dreigt vast te lopen. Dan rest er dikwijls niet anders dan dingen buiten jezelf te gaan zoeken en dat kan allerlei vormen aannemen. Zo kunnen er gewoontes ontstaan die in eerste instantie best lijken te helpen, maar op de lange termijn schadelijker en pijnlijker kunnen worden dan de oude pijn, terwijl die oude pijn/angsten ook nog steeds niet is opgelost. Schaamte over je eigen onvermogen om hier mee te stoppen is dikwijls het resultaat met als gevolg dat het gevoel van eigenwaarde drastisch kan afnemen.

Nagenoeg iedereen heeft wel voorbeelden die hij/zij kan noemen waar dingen niet zo fijn lopen in het leven, maar een steeds grotere groep mensen hebben dusdanig last van het vastlopen in dit soort zaken dat het noodzakelijk is om hulp te vragen. We leven tenslotte in een hectische wereld met veel verwachtingen en druk op allerlei leefgebieden.

Ik als coach/therapeut zal gebruik maken van mijn eigen Zelf (vanuit nieuwgierigheid, kalmte, overzicht, compassie en creativiteit) en mijn kennis en ervaring ten dienste te staan aan het innerlijk proces van jou. In mijn benadering naar jou toe is het essentieel dat ik geen dubbele agenda heb, d.w.z. dat ik niet degene ben die bepaalt dat jij moet veranderen en op welke manier.

Het enige doel dat ik heb is dat ik jou in staat wil stellen om vanuit jouw eigen Zelf je eigen delen te kunnen helen zodat je een zo waardevol en zinvol mogelijk leven kan lijden. In vrijheid en verbinding leven met jouw eigen Zelf, al jouw delen en in een gezonde relatie met je omgeving.

bottom of page